четвъртък, 26 октомври 2017 г.

Петдесет нюанса сиво



 Петдесет нюанса сиво е публикуван през 2011 като еротично любовен роман от британскиската авторка Е Л Джеймс. Това е първата част от трилогията Педесет нюанса сиво, в която се проследява задълбочаване на връзката между завършилата колеж, Ана Стийл, и един млад бизнес магнат, Крисчън Грей. Тази книга се отличава със своите откровенни еротични сцени с участието на елементи на сексуалните практики, БДСМ. БДСМ (на английски: BDSM) е субкултура, основаваща се на еротичния обмен на власт, нетрадиционни форми на сексуални отношения, базирани на ролеви игри на господство и подчинение. Освен това, в БДСМ се предполага спазването на определени рамки — принципите за Безопасност, Доброволност и Разумност. Първоначално самостоятелно публикуван като електронна книга и печат по поръчка,но поради засиленият читателски интерес, издателските права са придобити от Vintage Books през март 2012 г.

Втората и третата части са Педесет нюанса по-тъмно и Педесет нюанса освободен, са публикувани през 2012 г. Петдесет нюанса сиво оглавява списъците за бестселъри по целия свят, включително и тези на Обединеното кралство и Съединените щати. Трилогията е продала над 125 милиона копия по целия свят  и е преведен на 52 езика, и поставя рекорд в Обединеното кралство, за  най-бързо продаваната книга с меки корици на всички времена.

Резюме на Педесет нюанса сиво –
I част

Анастейжа "Ана" Стийл е 21-годишният колежанка в  университета във Ванкувър, Вашингтон. Нейният най-добър приятел е Катрин "Кейт" Кавана, която пише за колежнския вестник. Поради заболяване, Кейт убеждава Aнa да заеме мястото й и да интервюира 27-годишният Крисчън Грей, успешен и богат млад бизнес мен в Сиатъл. Aнa веднага е привлечена Крисчън, но и го намира за плашещ. Тя взема интервюто и напуска кабинета му мислийки, че никога няма да го види отново. Въпреки това, той се появява в магазина, където тя работи. Докато той закупува различни неща, включително кабелни връзки, самозалепваща лента и въже, Aнa казва на Крисчън, че Кейт би искал няколко снимки за вестника и той се съгласява, дава Aнa телефона си. По-късно, Кейт настоява Aнa да се обади на Крисчън и да организира една фотосесия с техния фотограф Джош.
На следващия ден Джош, Кейт, и Ана пристигнат за фотосесия в хотел, където Крисчън е отседнал. Крисчън кани Aнa на кафе. Той пита дали тя се среща с някой, и имали нещо с Джош. Aнa отговаря, че не се среща никого. По време на разговора, Ана научава, че Крисчън също е свободен, но той й казва, че не е романтик. Aнa е заинтригуван, но вярва, че тя не е достатъчно привлекателна за Крисчън. По-късно, Ана получава пакет от Крисчън съдържащ  първо издан на ‘Тес от рода д'Ърбървил’, които я зашеметява. По-късно същата вечер, Aнa излиза с приятелите си и се озовава пияна, набира Крисчън, който я информира, че той ще отиде да я вземе. Ана отива навън за  малко свеж въздух, когато Джош се опитва да я целуне, но той е спрян от пристигането на Крисчън. Aнa остава с Крисчън, тя открива, че Кейт  флиртува с братът на Крисчън, Елиът. По-късно, Ана се събужда  в хотелска стая  на Крисчън, където той упреква, че действа безотговорно, и  че не се грижи за себе си. След това той й разкрива, че той би искал да прави секс с нея. Но казва, че Ана първо ще трябва да попълни документи, но по-късно  ще го обсъдят.
Ана отива на среща с Крисчън, където той я отвежда с хеликоптера си в неговия апартамент. Там, той настоява, тя да подпишат споразумение за неразкриване на информация, забраняващ й да обжда с никого отношенията си с него, Ана се съгласява да подпише. Той също така споменава и за други документи, но първата я отвежда в залата за игри, пълна с БДСМ играчки и принадлежности.Там Крисчън я информира, че ако се съгласи на втория договор ще бъде за доминиране и подчинение, и че няма да има романтична връзка между тях, а само сексуална.Доминация и подчинение e набор от поведения, обичаи и ритуали, свързани с даването или приемането на контрол от един индивид над друг в еротичен или част от общото им ежедневие контекст. Това е част от по-скоро умствените аспекти на БДСМ. Това всъщност е реалността на много отношения, които като цяло не се смятат и осъзнават като садомазохистични, като разликата е, че в БДСМ те са търсени съзнателно.  Договорът дори забранява Aнa да докосва Крисчън или осъществяване на контакт с очи с него. В този момент Ана споделя, че е девствена и се съгласява, Крисчън да вземе девствеността й, без договор. Двамата правят секс. На следващата сутрин, Ана и Крисчиън отново правят секс. Майка му прекъсва тяхното сексуално преживяване, тя е изненадана от срещата на Ана, тя е смятала Крисчън за обратен, защото той никога не е бил виждан с жена. Крисчън по-късно споделя с Ана, че е загубил девствеността си на 15, с една  от приятелите на майка му, Елена Линкълн, и че тя е една от неговите предишни Доминация и подчинение отношения. Крисчън разкрива, че е бил покорен в отношенията си с нея. Разделилиса се поради несъвместимост. Те планират да се срещнат отново и Крисчън откарва Aнa до дома й, където Кейт, намира Ана за различна, като подозира, че тя и Кристиан са правили секс.

През следващите няколко дни, Ана получава няколко подарака от Крисчън. Те включват лаптоп, за да й даде възможност да извърши проучавне на тема  БДСМ начин на живот и по-късно да подготвят договора. По-късно Ана се съгласява заедно с Крисчън  да обсъдят договора, като той подчертава, че потенциала връската е изцяло сексуален, без никакъв романтичен характер. Поради тази причина, Aнa избягва Крисчън и не го вижда до дипломирането си в колежа, където той е гост-лектор. Тогава Ана се съгласява да подпише договора. Ана и Кристиан отново се срещат за по-нататъшно обсъждане на договора, те изясняват  границите  в отношенията си, като и колко подчинена може да бъде Ана.  Aнa е ‘Подчинена’ за първи път от Кристиан; опитът й я подлъгва, така и остава леко объркана. Това объркване се изостря от разкошни подаръци които Крисчън й прави. Той я настоява да се срещне семейството му. Двамата продължават с отношенията си без Aнa още да е подписала договора. Напрежението между Ана и Крисчън в крайна сметка нараства, Ана иска от  Крисчан  да я накаже, за да й покаже колко екстремна може да бъде БДСМ връзката с него. Той  изпълнява искането на Ана, я удря 6 пъти с колан като я кара да брой на глас. Тази случка кара Aнa да осъзнава, че чувствата който изпитва към Крисчън и начинът му на живот са несъвместими. Отчаянияна Aна зарязва Крисчън и се връща в апартамента си, като

 му връща всички подаръци.


 Източник: http://bg.wikipedia.org/

Няма коментари:

Публикуване на коментар