петък, 17 юли 2015 г.

Петдесет нюанса освободени –III частПетдесет нюанса освободени е третата и последна част от еротичната трилогия Петдесет нюанса сиво от британската авторка Е Л Джеймс. След като приема предложението за брак на  богатия бизнес магнат Крисчън Грей в Петдесет нюанса по-тъмно, Ана Стийл трябва да се приспособи не само към брачния живот със съпруга си, но и към заможния начин на живот и Доминантния характер на отношенията си.
Резюме на Петдесет нюанса освободени
След дълъг меден месец в Европа, Ана и Крисчън се връщат в Сиатъл, където той признава, че е разстроен, че Ана е запазила моминското си име, Стийл, по време на работа. След известна съпротива, Ана разбира колко е важно името Грей, и приема да си смени фамилиата. Крисчън дава ‘Seattle Independent Publishing’(издателството в което Ана работи), като закъснял сватбен подарък на Aнa, която планира да го преименува на Grey Publishing.
Крисчън се приготвя за благотворителна вечеря в Ню Йорк на която трябва да присъстват с Ана, но срещу покорство и задоволяване на желанията му, Ана печели да остане. Тя успява да се измъкне за едно питие с приятелката си Кейт Кавана с която не се е виждала от дълго време. Когато тя се връща у дома, намира нейният бивш началник Джак Хайд в безсъзнание, както й персонала по сигурността. Тиксо в колата му подсказва, че възнамерявал да отвлече Ана и той е арестуван. След задоволяване на желанията на Крисчън, за да се измъкне да  се види с Кейт, Ана го обвинява, че упражнява твърде контролна-власт над нея, и казва, че трябва да има известна свобода. Скоро след това, Крисчън я изненадва с пътуване до Аспен, заедно с Кейт, Елиът, Миа и брата на Кейт, Итън. След като вижда Елият Грей да излиза от бижутериен магазин с бившата си приятелка, Aнa се опасява, че той изневерява на Кейт. По-късно тя разбира, че е сгрешила, когато Елиът предлага на Кейт и тя приема.
Малко след връщане на работа на Ана, баща й Рей Стил, претърпява автомобилна катастрофа и е в изкуствена кома. Ана и Крисчън остават до него в Портланд. Няколко дни по-късно, той се събужда и се мести в Сиатъл, за да се възстанови. Следва рожден ден Aнa, където Крисчън я изненадва като кани цялото си семейство и приятели на вечеря. Той й дава очарователна гривна с талисмани, представляващи всички техни "първи места", включително сладоледа представата за тяхните  "ванила" отношения. Крисчън също й подарява бяло Audi R8 за което тя го е попитала няколко седмици по-рано. Докато посещавате Рей в болницата, Ана открива, че е бременна, след като посещава гинеколога си тя открива, че четири от нейните хапчета за контрацепция са изчезнали. Когато тя казва на Крисчън, той гневно я обвинява, че е  забременяла нарочно и си тръгва. Той се връща рано на следващата сутрин пиян, като посочва, че Ана ще избере бебето пред него. Докато го съблича в пияното му състояние, Aнa се вбесява, като вижда текстово съобщение на телефонаму, от Елена Линкълн, приятелка  на майка му, която го е прелъстила, когато е бил на петнадесет и го запознава с БДСМ начин на живот. Съобщението показва, че той е бил с нея.
Следващите две сутрини Ана и Крисчън едва говорят все още гневни един на друг: Крисчън поради непланирана бременност; и Ана, заради прекараната нощ с г-жа Линкълн. Което за Ана косвено означава, че той иска тя да направи аборт, нещо, което Aнa отказва да помисли, докато тя не му се развиква, че тя ще избере бебето над него. Крисчън не вижда нищо лошо в това, че е излязъл с Елена, въпреки че той се опитва да обясни на скептичната Aнa, че отношенията му с нея са приключили. По време на работа, Ана получава имейл от Крисчън, където посочва, че той ще бъде в Портланд по работа за няколко дни. Тогава  Джак Хайд се свързва с нея  и и казва, че е отвлякъл Мия Грей (сестрата ма Крисчън) и иска $ 5,000,000 в два часа. Той я предупреждава да не казва на никого, или той ще убие Mия.
Aнa инсценира заболяване и си отива у дома, за да избяга от  бодигарда си Сойер. В дома си, тя взема зареденият пистолет на Лейла Уилямс и се измъква, за да отите в банката. Докато събира  парите, управителя на банката, подозрителен към нередности, се обажда на Крисчън, който мисли, че Ана го напуска. Aнa крие, и го обеждава, че го напуска и ще отгледа бебето сама, така той няма да се намесва и да застраши живота на Мия. Хайд казва на Ана да пусне телефона си, но тя триково го подава на управителя на банката, вместо да го пуснете в кошчето пред Елизабет, която помогна на Джак в отвличането на Mия. Те напускат през задния вход, за да чакат кола, шокирана, че съучастникът Хайд е Елизабет Морган (колежка Ана в SIP). При предаването на парите, Хайд атакува Ана и си отмъщение за загубата на работата си. Докато лежи на земята, насинена  Aнa стреля в краката на Хайд. Чувство за вина, че е застрашила живота на текущата си шефка Ана, Елизабет доброволно свидетелства срещу Джак, признавайки колко луд е той.
Aнa се събужда три дни по-късно в болницата, Крисчън е до нея. Въпреки, че той е ядосан на Ана за това, че е действала безрасъдно и все още обезпокоен, че ще бъде баща, сега той осъзнава колко е важно за тях бебето  и те се съгласуват. Aнa се връща у дома на следващия ден. Крисчън разбира, че един от личните му телохранители Уелч, е бил от едно семейство с Хайд.
Крисчън решава да бъде по-отворен с Ана, като й казва как той се срещнал и бил прелъстен от г-жа Линкълн, и спомените си от майка му. На следващия ден, Крисчън открива, че г-н Линкълн (бивш съпруг на Елена) спасява  Джак, като му помага да излезе от затвора, заради любовната афера на Крисчън с Елена. Крисчън решава да получи възмездие като изкупува компанията г-н Линкълн и след това я продава на най-високо наддалите участници в търга.
Две години по-късно, Ана и Крисчън имат син на име Теодор Рамон Грей, по прякор Теди, а Ана е бременна в шестия месец с второто си дете, дъщеря, планират да я кръстят Фийби. Елиът и Кейт са оженили и има две месечна дъщеря на име Ава. В края, Ана и Крисчън се готви да отпразнува втория рожден ден на Теди с техните семейства и приятели.

Алтернативен финал от авторката на блога
Много хора са разочаравани от края на трилогията и има защо! Този финал изобщо не подхожда на начина на живот на хора изповядващи БДСМ,а да не говорим, че не се връзва със взаймоотношенията на геройте. За съжаление смятам, че дори в днешно време съществува цензора и автоцензора, но с днешна дата тя се изразява в това да се достигне до максимален брой читатели –без значение доволни или недоволни. Някой критици наричат поредицата „порно за мамчета” само защото са подразнени от финала.
Моят финал на книгата спира до там, че на Ана и Крисчън се ражда хубава дъщеря, а те продължават да подържат отношенията си такива, каквито ги четем в книгите. Все пак има живот и след децата.... Така смятам аз.
 Източник: http://bg.wikipedia.org/

Няма коментари:

Публикуване на коментар