четвъртък, 29 април 2021 г.

Патриша Хайсмит - биография


Мери Патриша Хайсмит (на английски: Mary Patricia Highsmith) е американска писателка, авторка на криминални романи, фини психологически трилъри и разкази с неочакван край, носителка на най-важните световни награди за детективска литература. Пише и под псевдонима Клеър Морган.

Става известна още с първата си книга, „Непознати във влака“ (1950), по която Реймънд Чандлър прави сценарий, а Алфред Хичкок – киноадаптация. Поредицата от произведения с един от по-късните ѝ герои, Том Рипли, също става основа за ред екранизации (на режисьорите Вим Вендерс, Антъни Мингела и др.).

Родена на 19 януари 1921г.  в САЩ, умира от левкемия на 74 години на 4 февруари 1995 г. в Локарно, Швейцария.

Според биографията ѝ, написана от Андрю Уилсън, „Красива сянка“, животът на Хайсмит не е бил лесен: тя е била алкохоличка и романите ѝ са писани не повече от няколко години, а на съвременници и познати обикновено е изглеждала жестока до степен на истинска мизантропия. Пред компанията на хората е предпочитала тази на животните, отглеждала е котки и охлюви. Последните, по думите на самата Хайсмит, ѝ придавали удивително спокойствие; около 300 от тези мекотели живеели в градината на дома ѝ в Съфолк, а понякога тя дори взимала някои от тях със себе си.

Патриша Хайсмит никога не е била женена и няма деца. Сама се определя като лесбийка, в писмо до Чарлз Латимър от 1978 г. тя пише: „... би било лицемерие да се заобиколи тази тема и всеки трябва да знае, че съм куиър, с други думи, лесбийка“.

 Източник: Уикипедия, свободната енциклопедия


Няма коментари:

Публикуване на коментар