четвъртък, 31 януари 2019 г.

Героите на Агата Кристи



Агата Кристи е безкрайно известна със своите криминални случаи и романи, че дори няма нужда да споменавам за седемдесетте и осем криминални романа, деветнайсетте пиеси и шестте романа написани през нейният пълноценен живот. Тя никога не е знаела кога ще й хрумне идеята за нов роман, както самата тя е споделяла: ‘Сюжетът идва при мен в необичайни моменти, веднъж вървях по улицата и разглеждах магазин за шапки ... внезапно ми хрумна прекрасна идея.

Що се отнася до геройте на Агата Кристи и те подобно на нея са емблематични. Като споменах ‘емблематични’ не можете да не се сетите за Еркюл Поаро и ‘малките му сиви клетки’. Брилянтният белгийски детектив има дълга кариера участвайки в трийсет и три романа и петдесет и четри къси разказа. Преди да избяга в Англия по време на Втората севтовна война Поаро, пенсиониран Белгийски полицай, бил най-уважаваният частен детектив на континента. През това време се запознава с Артър Хейстингс, който по-късно става негов доверен приятел. Ето какво разказва Хейстингс за първата си среща с Поаро: "Той беше около пет фута и четри инча висок, но се носеше с голямо достойнство..... Спретнатостта на облеклото му беше просто невероятна. Смятам, че една прашинка би му причинила повече болка от колкото рана от куршум." Любовта на Поаро към елегантността, красотата, прецизността и ексцентричните маниери, често е била усмивана от местният объркан полицай, но последната дума винаги е на Поаро. При последното му появяване в романа ‘Завесата’, Поаро е в инвалидна количка, но ‘малките му сиви клетки’ остават остри както винаги. При смърта си Еркюл Поаро става единственият литературен герой удостоен с некролог на заглавната страница на ‘The New York Times’.
Агата Кристи често има навика да се прикрива зад някой от второстепенните герои. Чрез Артър Хейстинкс в ‘Азбучни убийства’ или мисис Ариадни Оливър в ‘Празникът  на Вси светии’, Агата Кристи участва в историята оставайки в сянката на разказвач, приятел или придружител на Поаро. Това нейно брилянтно прикритие и дава възможност да е вътре в сюжета и да бъде безкрайно точна в пресъздаването на криминалните случай и да насочва читателя към малките незначителни на пръв поглед детайли.

До 1930 Агата Кристи дори не се е замисляла да създава друг детектив освен Еркюл Поаро, но по стечение на обстоятелствата тя създава госпожица Джейн Марпъл. Обръзът й е комбинация между сестрата на д-р Шепърд от романа ‘Убиството на Роджър Акройд’, някои от приятелките на бабата на Агата Кристи, както и на самата й баба.
Госпожица Джейн Марпъл не изглежда като обикновенния детектив, даже изобщо не прилича на детектив. Тя е висока, слаба жена с розаво сбръчкано лице, сини очи и бяла коса със старомодна прическа. Но феновете на романите на Агата Кристи знаят, че видът може да лъже! Приятно изглеждащата възрастна жена разгадава с такава лекота всяко едно убийство, че чак учудва. След като Агата Кристи създава Мис Марпъл, тя не смята да пише повече за нея. Но след първата поява на тази героиня в роман, читателите са завладяни до такава степен, че авторката пише още дванайсет романа и двайсет къси разказа с разследвания на госпожица Марпъл.
Безспорен е един факт, че героите на Агата Кристи, както и самата Агата са живи не само в романите, които продължават да се преиздават, но и от игралните филми, които се снимат по тези романи. Много от телевизионните герои в криминалният жанър взаимстват от поведението и образите както на Еркюл Поаро, така и на госпожица Марпъл. С една дума:
Да живеят героите на Агата Кристи!



Няма коментари:

Публикуване на коментар