неделя, 3 април 2022 г.

Стивън Кинг - Биография

    

Стивън Едуин Кинг е роден в Портланд, щата Мейн през 1947 г., вторият син на Доналд и Нели Рут Пилсбъри Кинг. След родителите му се разделят, когато Стивън е бил малко дете, той и неговият по-голям брат, Дейвид са отгледан от майка си. Части от детството им са били прекарани в Форт Уейн, Индиана и в Стратфорд, Кънектикът. Когато Стивън е единадесет, се местят в Дърам, щата Мейн. Стивън завършва гимназията в Дърам, като се дипломира през 1966 г. От втората си година в Университета на Мейн, той пише седмична рубрика за училищния вестник в кампуса Мейн. Той е завършва Университета на Мейн през 1970 г., с бакалавърска степен на английски и квалифициран да преподават на нивото на гимназията.

    Той и Табита Спрус се женят през януари 1971 г. Той се срещна Табита в библиотеката на Университета на Мейн, където и двамата работят като студенти. Конг не успя да намира работа, като учител веднага, намира си работа, като общ работник в промишлено пране, с временен тласък от продажба на кратки истории за мъжки списания.
    През есента на 1971 г., Стивън започва да преподава в гимназията по английски език в Хемпдън Академия, обществения гимназия в Хемпдън, Мейн. Писане вечер и в почивните дни, той продължава да произвежда разкази и да работи върху романа.
    През пролетта на 1973 г., Doubleday & Co. приета новата Кари за публикуване. На Ден на тази година на майката, Стивън научих от новия си редактор в Doubleday, Бил Томпсън, че основен Мека продажба ще му осигури средствата да напусне преподавателския и пишат на пълен работен ден.
    В края на лятото на 1973 г., семейство Кинг се премества в южен Мейн поради влошаващо се здраве на майката на Стефан. Наемане за лятото дом в Северен Уиндъм но остават и за зимата. Там Стивън Кинг пише, следващия публикувани роман. През този период, майка на Стивън почина от рак, на възраст от 59.
    Кeри е публикувана през пролетта на 1974 г. През същата есен, семейство Кинг напуска Мейн и заминават за Боулдър, Колорадо. Те са живели там за малко по-малко от една година, по това време на който Стивън пише ”Сиянието”. Завръщайки се в Мейн през лятото на 1975 г., Стивън Кинг, купува жилище в района на езерата на Западен Мейн. В тази къща, Стивън пише „Сблъсък”, голяма част от която е писана и в Боулдър. „Мъртвата зона” също е написана в Боулдър.
    През 1977 г., семейство Кинг прекават три месеца от прогнозиран едногодишен престой в Англия, нарязани на пребиваването кратко и се връща вкъщи в средата на декември, закупуване на нов дом в центъра на Ловъл, Мейн. След като е живял там едно лято, Кинг се премества на север до близо до Бангор, така че да може да учи творческо писане в Университета на Мейн. Кралете връщат Ловъл през пролетта на 1979 г. През 1980 г., на царете, закупени втори дом в Бангор, запазвайки къщата на Ловъл като лятна къща. Стивън и Табита сега прекарват зимите във Флорида и в останалата част от годината в техните Бангор и Център Ловъл домове. Семейство Кинг имат три деца: Наоми Рейчъл, Джо Хил и Оуен Филип, и четири внуци.
Той придобива в колежа драматичен опит, който използва в няколко от филмови адаптации на негови творби, както и малка роля като Джордж Ромеро, Knightriders.
Стивън и Табита предоставят стипендии за местните ученици и допринасят за много други местни и национални благотворителни организации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар