петък, 1 февруари 2019 г.

Коя е Агата Кристи?

Всички я познават, като писател на криминални романи, но малко хора знаят, че Агата е скромна и затворена личност, което се дължи на факта, че в детските си години, не е имала приятели на нейната възраст, а разликата и с нейните барат и сестра е близо десет години, което е предпоставка малката Агата да се чувства самотна. Въпреки това тя има прекрасно детство изпълнено с безброи детски игри и забавления като карането на ролкови кънки по кея на Торкий, танцови забави, но най-любимото са приказките, които майка и Клара и разказва. Това са разкази за мишки, деца и принцеси, приказките никога не са се повтарят, всеки път са били различни и по-вълнуващи от предишната. Като по-голяма Агата чете ненаситно, по-време на едно тежко боледуване с малка подкрепа от сестра си тя започва да пише първия си роман озаглавен 'Сняг в пустинята', тогава майката на Агата се обръща към писателя Идън Филпотс за за съвет. Той свързва Агата със своя литературен агент – Хю Меси, но той отказва да приеме тази книга, но я насърчава да напише пише друга. Тогава Агата заявява, че ще напише криминален роман, сестра и изказва съмнение че ще се справи, но това само амбицира Агата.
В навечерието на Коледа 1914г. Агата се омъжва за Арчи -офицер от Кралския Военновъздушен Корпус. От този момент на татък за Агата на преден план е семейството, на което се посвещава изцяло и на 5 август 1919г. тя ражда момиченце – Росалинд. През 1921г. семейството на Агата изпада във финансово затруднение, Арчи предлага майката на Агата да продаде дома си и така да ги спаси от разорение, но Агата не се съгласява и търси друго решение. Тъй като романът 'Тайнствената  афера в Стайлз' вече е издаден и жъне успех, тя решава да напише още една книга, за да допълни доходите на семейството, публикува отделни части от творбата във вестник 'Уийкли Таймс'. Следват години на творческа работа от страна на Агата, което и позволява да си закупи автомобил 'Морис Каули'. През следващите години отношенията и в семейството са затруднени. Арчи пътува непрекъснато по работа.
На 5 април 1926г. след дълго боледуване майката на Агата умира. Агата е съкрушена, а факта, че съпругът и не успява да пристигне за погребението, защото е в Испания, засилва усещането за самота. Агата трудно намира общ език с дъщеря си, а намерението и да се разбере със съпруга си не среща същата нагласа от негова страна може би, защото по това време той е бил влюбен в друга. В цялата тази бъркотия в линия си живот, Агата успява да съхрани литературният си инстинкт и заради притискащите я финансови проблеми тя пише нова книга 'Мистерията в синия експрес'. Според Агата в този  момент 'аз се превърнах от аматьор в професионалист, което означава да можеш да пишеш, дори когато нямаш желание...' За съжаление Агата не може да се откъсне от личната си трагедия и разпадащият и се брак, цялото това напрежение  избива на 3 декември 1926г. Когато Агата Кристи -писателката на криминални романи изчезва мистериозно. Вестниците излизат със  сензационни заглавия за издирването на писателката. 
След единайсет дни в неизвестност Агата е намерена от наблюдателни музиканти в хотела, в които те работели по това време. Никои не успява да разбере, защо писателката е била там и защо не се е обадила на някои след като цяла Англия я търси. Версията която тя споделя години след случая е:'Почувствах, че не мога повече. През онази вечер напуснах дома си. Бях в състояние на голямо напрежение върху психиката ми и имах намерение  да направя нещо отчаяно... През цялата онази нощ карах без цел и посока. В ума ми единствено се въртеше идеята да приключа с всичко ... карах до Мейдънхед, където погледнах към реката. Замислих се дали да скоча, но осъзнах, че плувам прекалено добре, за да се удавя ... когато достигнах до едно място на пътя ... завих и излязох извън пътя, надолу по хълма право към кариерата. Пуснах волана и оставих колата да върви сама надолу. Изведнъж колата се удари  в нещо и рязко  спря; залитнах на пред и главата ми удари кормилото.' След удара вероятно Агата е загубила паметта си оставила е колата и вещите си в нея и е тръгнала към най-близката гара. След което незнайно защо се представя под чуждо име и самоличност  и така живее цели единайсет дни докато Арчи не се появява и я прибира у дома. След цялата тази история и влошените отношения между двамата Агата и Арчи се развеждат на 29 октомври 1928г. На Агата и е нужна почивка след всичко което е преживяла до момента, тя се отдавана на археология и пътувания в Средният изток, където се запознава с Макс, бъдещият и съпруг и заживява живот, такъв какъвто е искал и безспорно заслужава.


P.s.Надявам се да сте научили нещо повече за Агата Кристи, ако искате подробности можете да ги откриете в книгата 'Коя е Агата Кристи'- автор д-р Андрю Норман или биографията на Агата написана от Лаура Томпсън -' Агата Кристи – една английска мистерия'- книга за живота на писателката.Няма коментари:

Публикуване на коментар