четвъртък, 23 декември 2021 г.

Агата Кристи - Ела, кажи ми как живееш

 

Агата Кристи, най-продаваната авторка в историята, събира спомените си от разкопки в Сирия със съпруга си Макс Малоуън под формата на тази интригуваща творба. Първото издание на „Ела, кажи ми как живееш“ излиза през 1946 г. с последвало през 2012 г. ново издание. Книгата е преведена на близо 30 езика, а това е първото ѝ издание на български.

Агата Кристи - Ела, кажи ми как живееш

спомени от разкопки в Средния изток

“В 9 часа съм повикана като по-тежка да седна върху издутите куфари на Макс.

– Ако и ти не можеш да ги затвориш – казва без капка галантност Макс, – никой няма да може.

Свръхчовешкият подвиг най-накрая е извършен, благодарение на моите фунтове и унции, и аз се връщам към борбата с моите собствени затруднения – а именно, както пророческото чувство у мен ми беше подсказвало, чантата с ципа. Докато беше празна в магазина на мистър Гууч, тя изглеждаше проста, привлекателна и удобна. Как весело се плъзгаше ципът напред-назад. Сега, напълнена догоре, закопчаването ѝ изисква свръхчовешки способности.”

“Не, островът е и трябва да бъде остров мечта. На този остров не трябва да съществува метене на под, бърсане на прах, оправяне на легло, пране, миене на чинии, мазни петна, проблеми с храната, списък с покупки, привършване на газта в лампата, белене на картофи, кофи за боклук. На острова мечта трябва да има само бял пясък и синьо море – и вълшебна къща, може би построена между изгрева и залеза, и ябълково дърво, и песни, и златни…

Няма коментари:

Публикуване на коментар