събота, 27 август 2016 г.

КАНДИС БУШНЕЛ- Биография и творчествоКандис Бушнел е американска журналистка и писателка на бестселъри в жанра съвременен дамски роман или чиклит. Родена е на 1 декември 1958 г. в Гластънбъри, Кънектикът, САЩ, в семейството на Калвин и Камил Бушнел. Нейните предци могат да се проследят чак до Франсис Бушнел от Татчъм, Бъркшър, Англия, който емигрира през 1639 г. Баща ѝ е инженер и е един от изобретателите на въздушното охлаждане на водородната горивна клетка, която е използвана в космическите мисии „Аполо“ през 1960 г., а майка ѝ е туристически агент. Има две по-малки сестри. Израства в Гластънбъри с любов към книгите и желание сама да пише. Записва свои истории на касета и ги представя на своите приятелки от квартала.
След завършването на гимназията в родния си град учи в Университета „Райс“ в Хюстън, Тексас, и в Нюйоркския университет, който завършва през 1979 г. На 19 г. продава първите си детски разкази на издателство „Саймън и Шустер“, но те не са публикувани. След дипломирането си работи като журналист на свободна практика към списание „Бийт“, женските издания „Лейдис Хоум Джърнъл“, „Селф“ и „Мадмоазел“, редактор в GQ и Vogue. През това време става част от хайлайфа и организатор на много светски партита. През 1990 г. води колонка наречена The Human Cartoon (Човешката карикатура) в списание „Хамптън“, която става предвестник на нейния пръв роман.
През 1993 г. започва да пише в „Ню Йорк Обзървър“ и през 1994 г. като колумнист започва да води шеговитата рубрика „Сексът и градът“. Бързо става известна, защото пише за неща, които тя добре познава собствения си любовен живот (чрез гласа на своето алтер его, Кари Брадшоу), живота на своите приятелки, на своите познати, и на елита на Ню Йорк. Нейният поглед „през ключалката“ към спалните на най-богатите и привлекателни личности вади на показ истинските истории за секса, любовта и отношенията в съвременния хайлайф. През 1995 г. тя се запознава с Рон Галоти (издател на „Вог“), който става прототип на нейния герой г-н Биг.
През 1996 г. публикациите ѝ са събрани в книгата „Сексът и градът“, която става емблематичен световен бестселър. По нея от 1998 г. започва филмирането на сериала „Сексът и градът“, от 96 епизода в 6 сезона, с участието на филмовите звезди Сара Джесика Паркър, Ким Катрал, Кристин Дейвис и Синтия Никсън. Впоследствие са направени още два игрални филма през 2008 и 2010 г.
През 1997 г. Кандис Бушнел е водеща на токшоуто „Секс, живот и видеоклипове“ по телевизия VH-1.
На 4 юли 2002 г. се омъжва за Чарлз Аскегард, главен балетист на „Ню Йорк Сити Балет“, десет години по-млад от нея. Развеждат се.
Кандис Бушнел продължава успешната си писателска кариера с романите 4 блондинки“ за своята нецензурирана гледна точка към ритуалите за свалки на елита в Манхатън, и „Раз-Крачка към върха“ сатира за модел на дамско бельо, чието богатство нараства, но шеметния успех ѝ идва в повече. През 2005 г. издава другият си много популярен роман „Триумфът на червилата“. В него описва живота на една нова прослойка в обществото „жените с мъжки кариери“. Посрещнат възторжено от критиците, той е адаптиран през 2008-2009 г. в едноименния сериал с участието на актрисата Брук Шийлдс.
От октомври 2006 г. до октомври 2008 г. тя е водеща на радио шоу по „Сириус Сателит Радио“ наречено „Секс, успех, и чувства“. През септември 2009 г., заедно с Джени Гарт, стартира Уеб-серията The Broadroom.
През 2010 и 2011 г. писателката издава два романа за юношеската дамска аудитория с участието на героинята си Кари Брадшоу „Дневниците на Кари Брадшоу“ и „Лятото и градът“.
Чрез своите произведения Кандис Бушнел е повлияла на две поколения жени. Нейните романи неизменно са в списъците на бестселърите. Преведени са на много езици по целия свят. Носителка е на наградата Matrix от 2006 г. и на наградата „Алберт Айнщайн“ за духовни постижения.
Источник:  Уикипедия, свободната енциклопедия

Няма коментари:

Публикуване на коментар