четвъртък, 16 юни 2022 г.

Антъни Бурдейн. Разказаната биография Лори Уливър


Книгата на Лори Уливър, негов дългогодишен асисент, показва, че нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Авантюристът, който показа на милиони вкуса на живота и чистата наслада, оживява като истински и пълнокръвен човек. Човек изтъкан от противоречия – космополитен, прям и циничен, забавен и саркастичен, ерудиран, разказвач, уязвим, понякога дори свенлив, но и човек, който се бори с вътрешните си демони.

Авторката интервюира семейството му – брат му, покойната му вече майка, бившата му жена, дъщеря му, негови близки приятели, парньори, колеги и издатели. В книгата тя подрежда хронологично историите на тези близо 100 души, които обрисуват една нова, ярка и по-завършена картина на живота и работата на един забележителен човек с всичките му нюанси. Истории от първо лице на хора, чийто житейски път неведнъж се е преплитал с този на Бурдейн.  Истории, разказани след смъртта му – искрени и пълнокръвни, сърцераздирателни, вбесяващи, но разказани без притеснения и избегнати от куртоазия подробности.

Авторката проследява съвършено различни етапи от живота му и за пръв път Тони сякаш се появява с всичките си лица. Читателят „вижда“ метаморфозите, през които той е преминал още от преди да се роди, разкрива тайни пазени с години. Докато била бременна с Бурдейн, майка му губи родителите си. През призмата на времето тя споделя, че тогавашната ѝ скръб и тъга, може би са една от причините за меланхоличните настроения и прояви на депресия у Тони още в най-ранна детска възраст.  По-късно обтегнатите отношения с майка му, водят до неговото отричане на всичко, която тя смята за правилно. Той прави това, което тя не харесва и търси убежище в книгите и на по-къснен етап в наркотиците. Читателят потъва в още подобни истории от детството му, пътува във времето през  ранните му  тинейджърски години и раздялата на родителите му,  до създаването на „Поверително от кухнята“ , заснемането на „Cook’s tour“, „No reservations” и “Parts unknown” и популярността, която всичко това му носи.

В книгата се споменават истинските имена на хора и места, описани в „Поверително от кухнята“, негови колеги и приятели разказват за премеждия и забавни случки от съвместната работа над „No reservations” и “Parts unknown”. Читателят има възможността да прочете последните му мисли, които той пише по време на последния епизод заснет в Кения. Мисли, които звучат по-скоро като извинение и прощално писмо.

Дали острият му ум и авантюристичен дух са изпреварили времето или просто бунтът и непрестанно търсене на тръпка и адреналин е неговия начин да се справи с болката и съмненията? Дали умората е довела до решението му да напусне този свят? Тази книга ще отговори на тези и още много въпроси, които изникват в съзнанието на всяка следваща страница. Една книга с истории, които „тепърва ще бъдат чути“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар