неделя, 6 февруари 2022 г.

ПЕТДЕСЕТ НЮАНСА СИВO – КНИГАТА ИЛИ ФИЛМА?

 
Ако сте гледали фима, със сигурност сте останали много ... незадоволени...
 Поради естеството на фимовите процеси, много от диалозите, мислите и поведението на героите са пресъздадени от актьорите, под режисурата на режисьора. Често в сюжета на филма се губят много от обясненията и подсказките за поведението на даден герой. Филмирането на книга обаче е  едно голямо предизвикателство особено, когато става въпрос за наистина голям брой страници, които за четрилогията „Педесет нюанса сиво” наброяват 1257 страници. Отговорността е на сценаристите да адаптират сюжетната линия и на актьорите да се превъплатят напълно в ролята на героя. Съвсем нормално е много неща да отпаднат. Но като цяло филмът ни въвежда в историята за Пепеляшка, където белия рицар, не е бял, но не е и черен, а се оказва СИВ с цели педесет нюанса на сивия цвят.
Безспорен е факта, че филма предизвика по-голям фурор от книгата, защото за нея се шепнеше с изчервяване, а книжарите (поне в България) я сритваха под масата.  Филмът беше лансиран дръзко и безпардонно, каквато е и самата исторя разказана в книгите от поредицата „Петдесет нюанса сиво” , което допадна на много хора и ги накара да тръпнат в очакване на втора част.
Ако сте любопитни и не искате да чакате, а искате да разберете, какво подтиква младият Крисчън Грей да се държи по този начин, и от какво е привлечена  госпожица Анастейжа Стийл, потърсете книгите от поредицата . Препоръчвам на всички, които са гледали филма  да си закупят втора част от поредицата „Петдесет нюанса по-тъмно”, защото в нея се рабира какво следва  в живота на двамата, след затварянето на вратите на асансьора.

Петдесет нюанса сиво Петдесет нюанса сиво е публикуван през 2011 като еротично любовен роман от британскиската авторка Е Л Джеймс. Това е първата част от трилогията Педесет нюанса сиво, в която се проследява задълбочаване на връзката между завършилата колеж, Ана Стийл, и един млад бизнес магнат, Крисчън Грей. Тази книга се отличава със своите откровенни еротични сцени с участието на елементи на сексуалните практики, БДСМ. БДСМ (на английски: BDSM) е субкултура, основаваща се на еротичния обмен на власт, нетрадиционни форми на сексуални отношения, базирани на ролеви игри на господство и подчинение. Освен това, в БДСМ се предполага спазването на определени рамки — принципите за Безопасност, Доброволност и Разумност. Първоначално самостоятелно публикуван като електронна книга и печат по поръчка,но поради засиленият читателски интерес, издателските права са придобити от Vintage Books през март 2012 г.

Втората и третата части са Педесет нюанса по-тъмно и Педесет нюанса освободен, са публикувани през 2012 г. Петдесет нюанса сиво оглавява списъците за бестселъри по целия свят, включително и тези на Обединеното кралство и Съединените щати. Трилогията е продала над 125 милиона копия по целия свят  и е преведен на 52 езика, и поставя рекорд в Обединеното кралство, за  най-бързо продаваната книга с меки корици на всички времена.

Резюме на Педесет нюанса сиво – 
I част

Анастейжа "Ана" Стийл е 21-годишният колежанка в  университета във Ванкувър, Вашингтон. Нейният най-добър приятел е Катрин "Кейт" Кавана, която пише за колежнския вестник. Поради заболяване, Кейт убеждава Aнa да заеме мястото й и да интервюира 27-годишният Крисчън Грей, успешен и богат млад бизнес мен в Сиатъл. Aнa веднага е привлечена Крисчън, но и го намира за плашещ. Тя взема интервюто и напуска кабинета му мислийки, че никога няма да го види отново. Въпреки това, той се появява в магазина, където тя работи. Докато той закупува различни неща, включително кабелни връзки, самозалепваща лента и въже, Aнa казва на Крисчън, че Кейт би искал няколко снимки за вестника и той се съгласява, дава Aнa телефона си. По-късно, Кейт настоява Aнa да се обади на Крисчън и да организира една фотосесия с техния фотограф Джош.
На следващия ден Джош, Кейт, и Ана пристигнат за фотосесия в хотел, където Крисчън е отседнал. Крисчън кани Aнa на кафе. Той пита дали тя се среща с някой, и имали нещо с Джош. Aнa отговаря, че не се среща никого. По време на разговора, Ана научава, че Крисчън също е свободен, но той й казва, че не е романтик. Aнa е заинтригуван, но вярва, че тя не е достатъчно привлекателна за Крисчън. По-късно, Ана получава пакет от Крисчън съдържащ  първо издан на ‘Тес от рода д'Ърбървил’, които я зашеметява. По-късно същата вечер, Aнa излиза с приятелите си и се озовава пияна, набира Крисчън, който я информира, че той ще отиде да я вземе. Ана отива навън за  малко свеж въздух, когато Джош се опитва да я целуне, но той е спрян от пристигането на Крисчън. Aнa остава с Крисчън, тя открива, че Кейт  флиртува с братът на Крисчън, Елиът. По-късно, Ана се събужда  в хотелска стая  на Крисчън, където той упреква, че действа безотговорно, и  че не се грижи за себе си. След това той й разкрива, че той би искал да прави секс с нея. Но казва, че Ана първо ще трябва да попълни документи, но по-късно  ще го обсъдят.
Ана отива на среща с Крисчън, където той я отвежда с хеликоптера си в неговия апартамент. Там, той настоява, тя да подпишат споразумение за неразкриване на информация, забраняващ й да обжда с никого отношенията си с него, Ана се съгласява да подпише. Той също така споменава и за други документи, но първата я отвежда в залата за игри, пълна с БДСМ играчки и принадлежности.Там Крисчън я информира, че ако се съгласи на втория договор ще бъде за доминиране и подчинение, и че няма да има романтична връзка между тях, а само сексуална.Доминация и подчинение e набор от поведения, обичаи и ритуали, свързани с даването или приемането на контрол от един индивид над друг в еротичен или част от общото им ежедневие контекст. Това е част от по-скоро умствените аспекти на БДСМ. Това всъщност е реалността на много отношения, които като цяло не се смятат и осъзнават като садомазохистични, като разликата е, че в БДСМ те са търсени съзнателно.  Договорът дори забранява Aнa да докосва Крисчън или осъществяване на контакт с очи с него. В този момент Ана споделя, че е девствена и се съгласява, Крисчън да вземе девствеността й, без договор. Двамата правят секс. На следващата сутрин, Ана и Крисчиън отново правят секс. Майка му прекъсва тяхното сексуално преживяване, тя е изненадана от срещата на Ана, тя е смятала Крисчън за обратен, защото той никога не е бил виждан с жена. Крисчън по-късно споделя с Ана, че е загубил девствеността си на 15, с една  от приятелите на майка му, Елена Линкълн, и че тя е една от неговите предишни Доминация и подчинение отношения. Крисчън разкрива, че е бил покорен в отношенията си с нея. Разделилиса се поради несъвместимост. Те планират да се срещнат отново и Крисчън откарва Aнa до дома й, където Кейт, намира Ана за различна, като подозира, че тя и Кристиан са правили секс.

През следващите няколко дни, Ана получава няколко подарака от Крисчън. Те включват лаптоп, за да й даде възможност да извърши проучавне на тема  БДСМ начин на живот и по-късно да подготвят договора. По-късно Ана се съгласява заедно с Крисчън  да обсъдят договора, като той подчертава, че потенциала връската е изцяло сексуален, без никакъв романтичен характер. Поради тази причина, Aнa избягва Крисчън и не го вижда до дипломирането си в колежа, където той е гост-лектор. Тогава Ана се съгласява да подпише договора. Ана и Кристиан отново се срещат за по-нататъшно обсъждане на договора, те изясняват  границите  в отношенията си, като и колко подчинена може да бъде Ана.  Aнa е ‘Подчинена’ за първи път от Кристиан; опитът й я подлъгва, така и остава леко объркана. Това объркване се изостря от разкошни подаръци които Крисчън й прави. Той я настоява да се срещне семейството му. Двамата продължават с отношенията си без Aнa още да е подписала договора. Напрежението между Ана и Крисчън в крайна сметка нараства, Ана иска от  Крисчан  да я накаже, за да й покаже колко екстремна може да бъде БДСМ връзката с него. Той  изпълнява искането на Ана, я удря 6 пъти с колан като я кара да брой на глас. Тази случка кара Aнa да осъзнава, че чувствата който изпитва към Крисчън и начинът му на живот са несъвместими. Отчаянияна Aна зарязва Крисчън и се връща в апартамента си, като 
му връща всички подаръци.


Педесет нюанса по-тъмно – Е.Л.Джеймс


Във връзка с излизането на филма „Педесет нюанса по-тъмно”  ви препоръчвам и втората книга от трилогията „Педесет нюанса”

Изплашена от ексцентричните сексуални наклонности и мрачни тайни на Крисчън, Анастейжа скъсва с него, за да започне нова кариера в американско издателство.
Но копнежът продължава да владее всяканейна мисъл и когато той й предлага нов договортя не може да му устоиСтрастната им връзка отново се разпалваСкоро Ана научава за изтерзаното минало на своя нараненнапрегнат и властен господин Петдесет нюанса повечеотколкото е смятала за възможноДокато Крисчън се бори с вътрешните си демониАна трябва да се изправи пред гнева и завистта на женитес които той е бил предии да вземе най-важното решение в живота си.

Решениекоето може да вземе единствено сама.,,

 Книга за женитекоито не се страхуват да изказват на глас копнежите си!
 Нюзуик 

„ПЕТДЕСЕТ НЮАНСА" - Трилогията достигна 30 млнтираж по света - една от най-бързо продаваните поредицикато остави зад себе си романите на Дан Браун и ДжКРоулинг
 Напълно съм изумена от успеха на моите книги!"  Е Л Джеймс


Петдесет нюанса освободени –III част


Петдесет нюанса освободени е третата и последна част от еротичната трилогия Петдесет нюанса сиво от британската авторка Е Л Джеймс. След като приема предложението за брак на  богатия бизнес магнат Крисчън Грей в Петдесет нюанса по-тъмно, Ана Стийл трябва да се приспособи не само към брачния живот със съпруга си, но и към заможния начин на живот и Доминантния характер на отношенията си.
Резюме на Петдесет нюанса освободени
След дълъг меден месец в Европа, Ана и Крисчън се връщат в Сиатъл, където той признава, че е разстроен, че Ана е запазила моминското си име, Стийл, по време на работа. След известна съпротива, Ана разбира колко е важно името Грей, и приема да си смени фамилиата. Крисчън дава ‘Seattle Independent Publishing’(издателството в което Ана работи), като закъснял сватбен подарък на Aнa, която планира да го преименува на Grey Publishing.
Крисчън се приготвя за благотворителна вечеря в Ню Йорк на която трябва да присъстват с Ана, но срещу покорство и задоволяване на желанията му, Ана печели да остане. Тя успява да се измъкне за едно питие с приятелката си Кейт Кавана с която не се е виждала от дълго време. Когато тя се връща у дома, намира нейният бивш началник Джак Хайд в безсъзнание, както й персонала по сигурността. Тиксо в колата му подсказва, че възнамерявал да отвлече Ана и той е арестуван. След задоволяване на желанията на Крисчън, за да се измъкне да  се види с Кейт, Ана го обвинява, че упражнява твърде контролна-власт над нея, и казва, че трябва да има известна свобода. Скоро след това, Крисчън я изненадва с пътуване до Аспен, заедно с Кейт, Елиът, Миа и брата на Кейт, Итън. След като вижда Елият Грей да излиза от бижутериен магазин с бившата си приятелка, Aнa се опасява, че той изневерява на Кейт. По-късно тя разбира, че е сгрешила, когато Елиът предлага на Кейт и тя приема.
Малко след връщане на работа на Ана, баща й Рей Стил, претърпява автомобилна катастрофа и е в изкуствена кома. Ана и Крисчън остават до него в Портланд. Няколко дни по-късно, той се събужда и се мести в Сиатъл, за да се възстанови. Следва рожден ден Aнa, където Крисчън я изненадва като кани цялото си семейство и приятели на вечеря. Той й дава очарователна гривна с талисмани, представляващи всички техни "първи места", включително сладоледа представата за тяхните  "ванила" отношения. Крисчън също й подарява бяло Audi R8 за което тя го е попитала няколко седмици по-рано. Докато посещавате Рей в болницата, Ана открива, че е бременна, след като посещава гинеколога си тя открива, че четири от нейните хапчета за контрацепция са изчезнали. Когато тя казва на Крисчън, той гневно я обвинява, че е  забременяла нарочно и си тръгва. Той се връща рано на следващата сутрин пиян, като посочва, че Ана ще избере бебето пред него. Докато го съблича в пияното му състояние, Aнa се вбесява, като вижда текстово съобщение на телефонаму, от Елена Линкълн, приятелка  на майка му, която го е прелъстила, когато е бил на петнадесет и го запознава с БДСМ начин на живот. Съобщението показва, че той е бил с нея.
Следващите две сутрини Ана и Крисчън едва говорят все още гневни един на друг: Крисчън поради непланирана бременност; и Ана, заради прекараната нощ с г-жа Линкълн. Което за Ана косвено означава, че той иска тя да направи аборт, нещо, което Aнa отказва да помисли, докато тя не му се развиква, че тя ще избере бебето над него. Крисчън не вижда нищо лошо в това, че е излязъл с Елена, въпреки че той се опитва да обясни на скептичната Aнa, че отношенията му с нея са приключили. По време на работа, Ана получава имейл от Крисчън, където посочва, че той ще бъде в Портланд по работа за няколко дни. Тогава  Джак Хайд се свързва с нея  и и казва, че е отвлякъл Мия Грей (сестрата ма Крисчън) и иска $ 5,000,000 в два часа. Той я предупреждава да не казва на никого, или той ще убие Mия.
Aнa инсценира заболяване и си отива у дома, за да избяга от  бодигарда си Сойер. В дома си, тя взема зареденият пистолет на Лейла Уилямс и се измъква, за да отите в банката. Докато събира  парите, управителя на банката, подозрителен към нередности, се обажда на Крисчън, който мисли, че Ана го напуска. Aнa крие, и го обеждава, че го напуска и ще отгледа бебето сама, така той няма да се намесва и да застраши живота на Мия. Хайд казва на Ана да пусне телефона си, но тя триково го подава на управителя на банката, вместо да го пуснете в кошчето пред Елизабет, която помогна на Джак в отвличането на Mия. Те напускат през задния вход, за да чакат кола, шокирана, че съучастникът Хайд е Елизабет Морган (колежка Ана в SIP). При предаването на парите, Хайд атакува Ана и си отмъщение за загубата на работата си. Докато лежи на земята, насинена  Aнa стреля в краката на Хайд. Чувство за вина, че е застрашила живота на текущата си шефка Ана, Елизабет доброволно свидетелства срещу Джак, признавайки колко луд е той.
Aнa се събужда три дни по-късно в болницата, Крисчън е до нея. Въпреки, че той е ядосан на Ана за това, че е действала безрасъдно и все още обезпокоен, че ще бъде баща, сега той осъзнава колко е важно за тях бебето  и те се съгласуват. Aнa се връща у дома на следващия ден. Крисчън разбира, че един от личните му телохранители Уелч, е бил от едно семейство с Хайд.
Крисчън решава да бъде по-отворен с Ана, като й казва как той се срещнал и бил прелъстен от г-жа Линкълн, и спомените си от майка му. На следващия ден, Крисчън открива, че г-н Линкълн (бивш съпруг на Елена) спасява  Джак, като му помага да излезе от затвора, заради любовната афера на Крисчън с Елена. Крисчън решава да получи възмездие като изкупува компанията г-н Линкълн и след това я продава на най-високо наддалите участници в търга.
Две години по-късно, Ана и Крисчън имат син на име Теодор Рамон Грей, по прякор Теди, а Ана е бременна в шестия месец с второто си дете, дъщеря, планират да я кръстят Фийби. Елиът и Кейт са оженили и има две месечна дъщеря на име Ава. В края, Ана и Крисчън се готви да отпразнува втория рожден ден на Теди с техните семейства и приятели.

Алтернативен финал от авторката на блога
Много хора са разочаравани от края на трилогията и има защо! Този финал изобщо не подхожда на начина на живот на хора изповядващи БДСМ,а да не говорим, че не се връзва със взаймоотношенията на геройте. За съжаление смятам, че дори в днешно време съществува цензора и автоцензора, но с днешна дата тя се изразява в това да се достигне до максимален брой читатели –без значение доволни или недоволни. Някой критици наричат поредицата „порно за мамчета” само защото са подразнени от финала.
Моят финал на книгата спира до там, че на Ана и Крисчън се ражда хубава дъщеря, а те продължават да подържат отношенията си такива, каквито ги четем в книгите. Все пак има живот и след децата.... Така смятам аз.
 Източникhttp://bg.wikipedia.org/

Няма коментари:

Публикуване на коментар