вторник, 12 януари 2016 г.

Пайнс - Препоръчано от Ивайло ВасилевАко сте гледали сериала „Уейуърд Пайнс” по телевизия FOX и сте останали запленени от него, то със сигурност книгата „Пайнс” на Блейк Крауч ще ви хареса още повече! В края на романа авторът заявява, че е бил вдъхновяван години наред от уникалният сериал „Туйн Пийкс”, който накара милиони зрители да тръпнат пред екрана, правейки компания на неповторимият агент на ФБР Дейл Купър в търсенето на убиеца на Лора Палмър. Блейк Крауч е бил на дванайсет, когато „Туйн Пийкс” тръгва на малък екран и самият той благодари на родителите си, че са му позволявали да стои до късно всеки четвъртък и да гледа епизодите.
Уейуърд Пайнс не прилича на Туйн Пийкс. Единственото общо между тях е малкото, откъснато, красиво отвън и злокобно отвътре градче, където нищо не е такова, каквото изглежда. Авторът казва, че е невъзможно да се копира „Туйн Пийкс”. Би довело до провал! Но да се черпи вдъхновение от него е нещо съвсем друго и аз лично мога да ви кажа, че резултатът е впечатляващ. Прочетох романа на един дъх, колкото и клиширано да звучи това! „Пайнс” е само първата от общо три книги от трилогията за един пост-апокалиптичен свят, където еволюцията е изменила човекът до нещо, наричано аберации или „абита” за около 2000 години. Човечеството само си е виновно за това изменение или по-скоро мутиране със своите действия и бездействия по отношение на Земята. Уейуърд Пайнс е градче, скрито в планините, притежавано от ексцентричният гений Дейвид Пилчър, където е запазена последната частичка от човечеството. Романът ни пренася именно там заедно с агентът от Сикрет Сървис Итън Бърк, който се опомня в това чудно градче след тежка катастрофа и започва своето изпълнено с обрати и загадки приключение в търсене на изход от града и на... истината!
Времева линия, сюжет, екшън, загадки, разкрития... Новият свят и частицита от миналото, всичко това може да усетите само ако се потопите в романа на Блейк Крауч, „Пайнс”. За момента не са издадени другите две части от трилогията на български език, но аз и другите фенове на книгата и на Уейуърд Пайнс се надяваме да ги видим по лавиците на книжарниците.
Препоръчано от Ивайло Василев

Няма коментари:

Публикуване на коментар